Dagadt Leírása Zakhynthos-ról
  2004.07.15. 11:42

Szevasztok!


Megjártam! Nagyon pozitívan csalódtam! Szenzációs hely, feltéve hogy nem antik romokat akartok látni. A kompról annyit tudok, hogy 21h45 kor megy Kiliniből az utolsó, és kb. 2 óránként járnak. A személyjegy 5,1 euró, a személyautóé kb. 28. (Mi autóbusszal voltunk.) Ahogy látom jórészt Laganasba mentek. Laganas egy akárhol elképzelhető bulizós hely, rettenetes nyüzsgéssel, rengeteg bárral, discoval, ír kocsmával, mindenféle kajáldával. Az ott lakók elmondása szerint az árak magasabbak, mint máshol. Én egy nagyon kicsi faluban -Amoudi- voltam. 2 vadiúj apartmanhotel, 2 szupermarket, egy mütyürkeárus és egy autókölcsönző. Itt az árak normálisak, a gyümölcsöké kissé magas. A szigetet motorkerékpárral jártuk be. (Peugeot moped 15 euró/nap, Matiz, Micra 30 euró/nap Amoudiban.) 4 nap alatt kényelmesen be lehet járni az egészet fürdéssel együtt. A helyi idegenvezető kissé link. Szigetkörútra nem szabad menni, mert minden bejárható egyénileg is. A sziget körüli hajóútra viszont feltétlen mennyetek el, mert a nyugati partvonal csak a vízről megközelíthető. Ne Klárikánál fizessetek be (24 euró) mert Zakintos városban a parton 14 euróért is el lehet menni, sőt mi egy helyi irodánál (Laganasban) kialkudtunk 12eurós árat 20 személy esetén. Reggel 9 kor a kapitánynál is be lehet fizetni. Ezért a pénzért körbevisznek a sziget körül 3 megállással, fürdési lehetőséggel. Megáll Navarrónál (a roncshajónál), Kerri barlangnál, és a Portó Rómánál. Ez utóbbi 2 helyen a hajóról rögtön a mélyvízbe kell ugrani. Elmegy a teknőssziget mellett is, és lassan haladva mutattak teknősöket is. Mi 3-at láttunk. A hajó amíg láthatók melléjük manőverez. Laganasból lehet 15euróért csak a teknősszigetre is menni, de ott a hajóból történő nézegetés után 3 órára kitesznek a szigetre, ahol csak a part 5 méteres sávján tartózkodhatsz a tűző napon. A természetőrök a tojások védelme miatt nem engednek beljebb. A kék barlanghoz Agios Nikolaosból lehet kishajóval menni. (5eu/fő) Ugyaninnen lehet Kefalóniára átkompolni. (reggel 9h45 oda, 18h vissza.)

Amit -szerintem- feltétlen keressetek fel:
-sziget északi csücskén a világítótorony és mellette a kilátó (toronynál jobbra tovább az úton.),
-Navarro öböl (wreck),
-Kerri világítótorony és környéke,
-Porto Zorro nevű öböl (szerintem legjobb strand).
Egy kismotorral minden jól bejárható. Az utak -különösen az északi részen- rendkívül rosszak, kátyúsak, tele vannak 10-12%-os emelkedőkkel, egyenes szakasz nem létezik. Elsőre röviden ennyi, ha van kérdésetek, írjátok le, ha tudok válaszolok. Nekem eddig a legjobban tetsző sziget volt, de lehet hogy a ritka jól összeverődött társaság is hozzájárul ehhez. Ja és a víz "krétai tisztaságú", még görög viszonylatban is eszméletlenül tiszta, és leírhatatlanul csodálatos mélykék, helyenként középkék illetve gyönyörű zöld színű. A sziget közelében van a Földközi tenger legmélyebb pontja. (4500m)
Szevasztok!
Dagadt

2003.06.30.

(http://gportal.hu/portal/zante/)

megjegyzés:

2003-ban még nem volt digitális fényképezőgépem, ezért felvételeket nem mellékelek, de sok szép található a Trekearth honlapon. (http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Ionian_Islands/Zakynthos/page1.htm)