Kék háttérrel
Tzaziki (joghurtos
uborkasaláta)
A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög
"mártogatós", nincs turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült
húsoknak. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki
fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló
fűszerezés csak ront az ízén. Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen
csöpögtetve és jó zsíros legyen, majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a
finom mártás. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept.
Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs
Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú
oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét.
Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az
ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az
ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így
állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha
fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz.
Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!
Horiátiki száláta
(görög saláta)
Hozzávalók: (ízlés
szerinti mennyiségben)
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
olívaolaj
oregano
só |
|
Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd
szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganoval,
leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk. Görögországban az
uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen
fogyasztják, nem szeretik azt, amit mi úgy hívunk: "hadd érjenek össze
az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet,
mindazonáltal, aki úgy szereti, az inkább ecettel ízesítsen.
Megjegyzés:
Kedvelt tálalási mód Görögországban az, hogy a feta sajtot nem
kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganoval,
majd erre öntik az olajat. Az olaj, ahogy lefolyik róla, sárgás mintát
hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan
megterített asztalon.
Tipp:
Egy kellemes, laktató, és a magyar szájíznek talán jobban megfelelő
változata lehet az, amely zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra
vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk
sóval, olívaolajjal, majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és
egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.
Baklava
Hozzávalók:
1/2 kg mandulabél
1/2 kg dióbél
2 evőkanálnyi fahéjpor
1 csésze cukor
1/2 kg zsíros margarin vagy vaj
1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából
Sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohár víz
|
|
Elkészítés:
1. Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját.
Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.
2. Ledaráljuk a mandulabelet és a dióbelet, majd egy tálban
összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.
3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4. Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7
lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a
töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk, melynek mindegyikét újfent
megkenjük vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a
maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön-külön megkenve vajjal. Egy
késsel bemetsszük a tetejét, megspricceljük vízzel és kisütjük.
5. Mikor pirosra sült a felső és alsó lap, kivesszük a sütőből, ráöntjük
a szirupot, s hagyjuk lassan kihűlni. (A szirupot úgy készítjük, hogy a
hozzávalókat körülbelül 5 percig főzzük egy lábasban.)
Dolmadesz (töltött szőlőlevél)
Hozzávalók
Fél kg darált marhahús,
1
apróra vágott hagyma,
fél csésze hosszúszemű rizs,
1 tojás,
fél csésze
vágott mentalevél,
1 + 4 ek vaj,
fél csomó apróra vágott petrezselyemzöld,
4 ek citromlé.
|
|
Elkészítés
Összegyúrom az összes
hozzávalót, ha a töltelék kemény, akkor kevés vizet kanalazok hozzá.
Ehhez a mennyiséghez 20-40 főtt szőlőlevél kell. Az egészen frissek csak 1
percnyi főzést igényelnek.
A szőlőleveleket megtöltöm - a töltelék ne legyen több egy kanálnyinál. Egy
lábasban felolvasztok 4 evőkanálnyi vajat, kibélelem szőlőlevelekkel és
soronként rárétegzem a töltött szőlőleveleket. Ráöntök 4 csészényi
tyúkhúslevest és mintegy 2 órán át főzöm.
Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.
Muszaka
Hozzávalók
Fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva,
fél kg paradicsom 1 centis
szeletekre vágva,
2 zöldpaprika vékonyan
felszeletelve,
25 dkg bárányhús és 25 dkg
sertéshús nagyon apróra felkockázva,
1 fej hagyma apróra vágva, 2
gerezd préselt fokhagyma,
5 EK olaj
|
|
Elkészítés
A padlizsánt sózom, borsozom, lisztbe fozgatom és forró olajban mindkét
oldalát aranysárgára sütöm. A paprikacsíkokat olajban szintén rövid ideig
sütöm. Ezt követően a hagymát is megpirítom egy kevés olajban. Az olajban a
húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadom a hagymát, a fokhagymát, az
apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és
kakukkfüvet és további öt percig kis lángon párolom. Egy kizsírozott
felfújtformába rétegenként lerakom a padlizsánt, a húst, a paradicsomot
(sóval, borssal, bazsalikommal
és kakukkfűvel fűszerezve) és a paprikát.
Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olajjal és 200 fokos sütőben fél
óráig sütöm. Pitát,
vörösbort és tzatzikit kínálok hozzá. (Kadula receptje)
MARHASZTIFÁDÓ
(MOSZHÁRI SZTIFÁDÓ)
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál
3 dkg vaj
2 kanál olívaolaj
1 közepes hagyma apróra vágva
2 cikk préselt fokhagyma
egy pár narancshéj
egy 4 dkg-s paradicsomkonzerv
1/2 csésze száraz vörösbor
2 leveseskanál ecet
1/4 kiskanál fahéjpor vagy 1-2 db darabos fahéj
1/4 kiskanál őrőlt szerecsendió
1 kiskanál cukor
1/2 csésze víz
1 kg nagyon aprófejű hagyma |
|
Elkészítés:
A húst kockákra vágjuk (2 cm-sekre) és a fél adag olajon és a fél adag vajon
megpirítjuk őket. Kivesszük a húst és az olajon megfuttatjuk az apróra vágott
egy hagymát, a narancshéjat és a fokhagymát, beletesszük a húst és a többi
hozzávalót kivéve az egy kiló apróhagymát. A húst körülbelül egy órán keresztül
lassú tüzön főzzük. Kuktában fél óra elég. Amíg a hús fő, megsütjük a maradék
olajon a hagymákat hogy szépen megpiruljanak. Hozzáöntjük a hagymákat a húshoz
és együtt még 20 percet legalább főzzük amíg minden vajpuha lesz.
|