Pontos idő: 2019. március 26. kedd, 22:25

Időzóna: UTC [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 5 hozzászólás ] 
 Tunézia 2007 
Szerző Üzenet
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. március 13. hétfő, 9:05
Hozzászólások: 375
Tartózkodási hely: Budapest
Hozzászólás Tunézia 2007
Tunézia 2007. 01. 12-19

Utazásszervező:

- Kartago tours

Elhelyezés, ellátás:

- Amir Palace Hotel, Monasztír ***** (http://ingatlan.mconet.biz/index.php?ac ... e=ingatlan)
- Kb. 250 szobás szálló, ~8 foglalt szobával.
- Félpanzió, reggel pultról, este étlapról választva,
- Idegenvezető szerint a legautentikusabb arab stílusú szálloda.
- Az étterem kajakínálata kissé egyhangú volt, a ~30 vendégnek mindig ugyanazt a 20-féle ételt kínálták.
- Állandó asztalunk volt a legelegánsabb étteremben.
- Csodálatos belső medencéje volt, üvegtetővel, legtöbbször üresen.
- Hatalmas udvar, egy eszméletlen pimasz macskával.

Mivel a Hölgyek itt macskakedvelők, elmondom, hogy kutyák csak elvétve vannak, viszont macska rengeteg. (És elég kerekdedek!) Minden pálma árnyékában 1-2 db. Az arab dzsipsofőr elmondása szerint: „van itt elég arab aki ugat, nincs szükség kutyára”! Ha az ember franciául szólal meg, (na nem én, hanem a nejem!) üdvözült mosoly jelenik meg, az arcukon, és kézségesek lesznek a helyiek. (Sem az Angolszászokat, sem a Németeket nem imádják. Miért?..) A francia a második hivatalos nyelv. A diákok első két évben arabul tanulnak írni-olvasni, második két évben franciául, azután kötelező angol, és még egy választott idegen nyelv. A népesség 2/3-a 30 év alatti, 40%-20 év alatti. Mindenhol gimnáziumok. Az oktatás és az orvosi ellátás teljesen ingyenes, és mindenhol hozzáférhető. A sivatagi berber lakásokba a vizet, a villanyt és a telefont bevezették, parabolaantennákkal nézik a tévét, és nem voltak hajlandók a részükre épített városba beköltözni!

Általános benyomások:

- Az utca koszos, rendezetlen, (Görögország X 2) az emberek meglepően tiszták! Még a szegény ember is! (Koldus, csöves nincs!)
- Erős rendőri jelenlét, útellenőrző pontok lépten-nyomon.
- Jó közbiztonság, meg-megnézegettek, de –szerintem- nem veszélyesebb Budapestnél.
- Olcsó árak. Például forintban taxi 150/km, iránytaxi 300/fő/10km, busz 100/10 km, kávé, szendvics, gyros 2-400, múzeumi belépők 450, 2 órás hajózás „kalózhajóval 1500, a bazárban amennyire palira tudnak venni!

Az idegenvezetőink (Annamária és Mohamed) rendkívül szinpatikusak voltak. Mindenféle érdeklődő kérdésre szívesen válaszoltak, és nem erőltették a jutalékos dolgokat, nem akartak a „zsebemben kotorászni”! Például Annamária elintézte, hogy mivel az első nap vacsoraidő után érkeztünk, cserébe az elutazás napján kapjunk egy ebédet! Mohamedről pedig kiderült, hogy Ő volt a BME Közlek-karán a velem együtt kezdő egyetlen külföldi hallgató, aki aztán hamar meg is bukott, de aztán elvégezte. (Elmondása szerint a nők vitték bűnbe! De csak világos sört ivott, barnát nem. Most már viszont hithű mohamedán.) Rendkívül sok információt kaptunk az országról, és az iszlámról. Mohamed stílusa egyes őrülteket kiakasztott, de nekünk feküdt. A nőket csak tyúkoknak, vagy mamának szólította, az egész társaságot elvtársazta, és közben cinikusan cikizte a mai magyar viszonyokat, amiben nagyon járatos. (Felesége magyar.) Két mondás a repertoárából. „A nők életkora azért magasabb, mert nincs feleségük!” „A nő olyan mint a nyakkendő. Díszíti a mellényed, de közben folytogat.”

Programjaink:

- Első nap betaxiztunk Monasztírba, zsibvásár, ribat (erőd) megtekintése. (Itt forgatták a Jézus/Brien élete című filmeket. Vissza a szállóba, lazítás.
- Második-harmadik nap szaharai kétnapos túra. 650 km busszal dzsippel. Berber „házak” megtekintése, tevegelés a Szaharában. A berber lakások nagyon tetszettek. Kellemes levegőjű, jól megépített, földbe vájt építmények, természetes huzattal, hűs levegővel. A csillagok háborúja legelső részében Skywalker lakása erről lett mintázva. Obi Van ruhája pedig az errefelé használt egyik fajta köpeny, ami valószínűleg homokvihar-álló. Az éjszakai szállás egy csodálatos oázisbéli szállodában Douzban, a Szahara kapujában.
- Harmadik nap dzsiptúra a szaharában két kiszáradt sóstóban, és az atlasz hegységben. Érintettök a Starwars egyik forgatási helyszínét, több sivatagi és két hegyi oázist.
- Negyedik nap. Busszal be Sousse-ba, bazár, alkudozás, kikötő nézés, lazítás.
- Ötödik nap. Tunisz, Kartagó kirándulás. Zsúfolt program, sok látnivaló, itt most nem térek ki rá. Meg kell nézni, de nem az én stílusom. A legjobb része –nekem- a tuniszi Medinában, illetve a csúcsforgalmi nyüzsgésben elvegyülés volt. Különösen mikor egy szőnyegüzlet tetején lévő kilátóban ért minket a környékbeli legalább 5 dzsámi muezinjének imára szólító éneke. (Felvétel van, ha Hany lehetővé teszi, felteszem valahova!)
- Hatodik nap. Busszal be Sousse-ba, bazár, alkudozás, kikötő nézés, lazítás.
- Hetedik nap. Séta a tengerparton, ebéd, hazaút.

Tunéziában egy rendkívül szimpatikus egészséges társadalomba sikerült betekintenem, ahol még az emberek még normális emberi kapcsolatokban élnek. Ahogy Mohamed mondta lassan, de folyamatosan emelkedik az életszinvonal.

Dagadt


2007. január 29. hétfő, 15:47
Profil E-mail küldése
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. május 22. hétfő, 13:00
Hozzászólások: 1523
Tartózkodási hely: Nagyréde
Hozzászólás 
Dagadt! Köszi a beszámolót, tetszett,mint mindig. Biztos érdekes lehetett egy ennyire más kultúrába kicsit belekóstolni.
Engem nem annyira vonz az arab világ, de azért nagy élmény lehetett!?
Most már csak a fotókat lenne jó megnézni, ha valamikor sikerül felraknod! Majd ne felejtsd el, ha lehet! :smt006

_________________
“A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória.” (Albert Schweitzer)


2007. január 30. kedd, 13:12
Profil E-mail küldése
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. március 13. hétfő, 9:05
Hozzászólások: 375
Tartózkodási hely: Budapest
Hozzászólás 
Szia!

Engem sem vonzott, csak megfogott!
Fiatalkoromban sokan dolgoztak "testvéri" arab országokban. (3-4 év melóból egy házat lehetett venni hazaérkezés után!) A visszajöttek, és főleg a hölgyek nagyonnagy lelkesedéssel beszéltek ezekről a helyekről.
Nem csoda, hisz legalább 5000 éves kultúra. De Tunéziában nem is az arabok az őlakók. Legalább akkora átjáróház volt ott mint nálunk! Elfoglalták őket Görögök, Rómak, Arabok, Spanyolok, Törökök, Franciák. Közben voltak Berberek (barbárok), Punok, Efrikenek (róluk nevezték el a kontinenst). Ugyanolyan befogadó nép, mint mi magyarok. És a Mi gyökereink is a közelkeletre nyúlnak vissza! (Végre kezdik kidobni a Habsburgok által "ránkakasztott" Volga anyácska-finnugor eredettörténetet.)
Más. Az iszlám világvallás, amiről valahogy azt sugalják hogy...... Ha valamit enyire taposnak, akkor attól félnek, akkor abban van valami. Hát érdekel. És az iszlám hitvilága egyszerűbb, letisztultabb mint a kereszténység. Nem térítésből mondom, hisz egy erősen vallásos keresztény családból származó hitetlen gyaur vagyok. De nekem szimpatikus az "egy az isten, (Jahve, Úr, Allah....) és Mohamed, (Jézus, Budha....) az Ő prófétája." Nincs papság, a "kontaktus közvetlen". (Nincs biznisz!) Ez a vallás inkább életmódot tanít. Első ima napkelte elött másfél órával! Nincs lumpolás! Nincs gyorsan romló hús, és nincs szesz! Öt ima, öt tisztálkodás. Láttam őket. Nemcsak jelképesen, hanem szappannal! A segényeknek adandó a jövedelem 2,5%-a. Rád van bízva kinek, és menyit adsz, majd fönt kérik számon!
Elgondolkoztató!
Újabb bizonyság, hogy a boldogságnak nem az anyagiak, és nem is az alkohol a záloga.
Ez különösen akkor érdekes, ha tudjuk, hogy a Föld eltartóképessége svéd életszinvonalon ~1,5Md ember, magyar szinten ~3,5-4Md, indiai szinten kb. 6!
Egy utat mindenképp megér. Ennyiért pláne. (A társaság nagy része ***-os szállodában volt, úgy 54eFt-ből kijött fejenként.) Volt ott nyugdíjas, aki hetedszer jött!

Dagadt


2007. január 30. kedd, 14:54
Profil E-mail küldése
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. február 23. csütörtök, 20:25
Hozzászólások: 1525
Tartózkodási hely: Barcs
Hozzászólás 
Köszönjük az élvezetes beszámolót.Tanulságos és magasabb körökben is olvashatnák,amit az országról írsz.

Egy apró megjegyzés:én kutyás vagyok! :-D

_________________
"Elveszik tekintetem a távolban.Ha tehetném,így élném le az életem."


2007. január 30. kedd, 21:13
Profil E-mail küldése
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. május 22. hétfő, 13:00
Hozzászólások: 1523
Tartózkodási hely: Nagyréde
Hozzászólás 
Sziasztok! Dagadt! Nagyon élvezem mindig, amiket és ahogyan írsz. Teljesen leköti a figyelmemet, és tényleg így lehet sok mindent megérteni, nem ahogy a TV-ben, újságokban stb. bemagyarázzák az embereknek.
Sok mindenben igazad van, kár, hogy kevesen látják így a dolgokat!?

Én sem vagyok vallásos, bár a családban van olyan is, aki szinte fanatikusan az, de jól megférünk egymás mellett. Nem szabad senkire ráerőltetni a saját akaratunkat, és akkor nincs gond.
Érdekes, hogy nagymamám, aki már 93 éves lesz, soha nem volt nagy templomjáró, ami itt faluhelyen szinte bűnnek számít, de mégis vallásos a maga módján, és épp azért, mint ahogy Te is írtad, a papok miatt nem jár templomba, mert azokat nem szereti.
Ő úgy vallásos, hogy közvetlenül oda szeret imádkozni, akihez szól az ima, nem kell közvetítő!! És ez így van jól, szerintem is.

Dehát a kereszténység "nagy biznisz" sokaknak, nem véletlenül volt akkora felháborodás pl. Dan Brown könyve miatt, és a film miatt is!

Köszi mégegyszer a leírást, nagyon tetszett.

U.i.: tényleg Orsi Ő kutyás, én vagyok a nagy "macskarajongó". De a kutyákat is szeretem, azért. :smt006

_________________
“A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória.” (Albert Schweitzer)


2007. január 31. szerda, 13:15
Profil E-mail küldése
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 5 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó és 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség