Pontos idő: 2019. március 26. kedd, 22:25

Időzóna: UTC [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 
 2004 Mykonos, Délos 
Szerző Üzenet
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. március 13. hétfő, 9:05
Hozzászólások: 375
Tartózkodási hely: Budapest
Hozzászólás 2004 Mykonos, Délos
Most, hogy a nagyobb lányom külföldre költözött, hozzáfértem az otthoni számítógéphez, és ott megtaláltam egy régebben írt beszámolómat Mykonosról és Delosról. Most idemásolom:

Mykonos, Delos

Egy kis mítosz és történelem:

A világ teremtésének főszereplője – az ógörög mítosz szerint – Gaia volt. Uranosszal történt nászából születtek a titánok. Válásuk után Kronosz a legkisebb gyermek segített anyjának bosszút állni, elvette apja férfiasságát, a helyébe lépett, és testvéreit a Százkezüeket és a Küklopszokat, akiket már apjuk is fogságban tartott a Tartaroszra vetette. Feleségül vette testvérét, Rheiát de a tőle született gyermekeit Hesztiát, Hérát, Plutónt, (Hádész) és Poszeidont születésük után rögtön lenyelte, mivel megjósolták neki, hogy egyikük hatalmára fog törni. Ezért Rheia Krétára utazott és ott titokban szülte meg Zeuszt, majd férjének egy bepólyált követ nyújtott át amit az rögtön lenyelt. Mikor Zeusz felnőtt, egy gyógyszerrel kényszerítette apját, hogy kiadja magából lenyelt gyermekeit. Kiszabadították a Százkezüeket és a Küplopszokat és valamennyien hadat üzentek neki. A Titánok az Othrüsz, az istenek az Olümposz hegységnél vertek tanyát. A Küklopszok Zeusznak villámot és mennydörgést, Poszeidonnak egy háromágú szigonyt, Hádésznak pedig egy láthatatlanná tévő sapkát ajándékoztak. A három százkezű pedig meg mind a háromszáz kezével szórta a Titánokra a sziklákat. Ezen sziklák képezik a Kikládok szigetcsoportját, és ezek egyike Mykonosz. A Kikládok a küklosz (kör) szóból kapta a nevét, utalva arra, hogy körláncot alkotva veszik körül Déloszt, az ókori görögség szent szigetét. Miután Létó unokatestvérétől Zeusztől terhes lett, Héra üldözőbe vette. A gazdag városok tartva Héra bosszújától sehol sem fogadták be. Végül az addig terméketlen, lakatlan Ortügia (Délosz) könyörült meg rajta és adott neki menedéket. Kilenc napon és éjen át vajúdott Létó, a Titánok unokája a sziget egyetlen pálmafájába kapaszkodva, és szülte meg Ártemiszt és Apollónt. Létó betartotta ígéretét, és gazdaggá tette a szigetet. Apollón tisztelői a világ minden tájáról hordták a kincseket, így vált valóra a jóslat: Apollón kopár és terméketlen szigetének népét az táplálja amit mások hoztak.
Délosz a kr. e. 7 századtól a ion poliszok vallási centrumává válik. Kezdetben a Naxosziak védelme alatt áll, ők állították fel az oroszlánokat is. Ie. 478-477-ben Ariszteidész javaslatára egy új perzsa-ellenes szövetség jött létre az iszthmoszi szövetségen belül, mely Déloszi szövetség nevet kapott. Ie. 467 körül a szövetség flottája Miltiadész fia, Kimón vezetésével az Eurümedón folyó torkolatánál nagy vereséget mért a Perzsa hajóhadra. Athén elérte, hogy a szövetség Déloszon őrzött kincseit, mely a szövetség tagjaira kivetett adókból összejött, áthelyezzék a Partenonra. Kr. e. 426-ban Athén elrendelte a sziget „purifikációját”, vagyis megtisztítását, ami azt jelentette, hogy a régi sírokat felnyitották, a holttesteket átszállították Rhéneinára, és megtiltották a szigeten a szülést, és a halált. A vajúdó asszonyoknak és a haldoklóknak el kellett hagyni a szigetet. A rendelet ellen hőzöngőket Kr.e.422-ben száműzték a szigetről. Kr.e. 4.században kezdődik az újabb virágkor, amikor az Appolón szentély tekintélyét kihasználva, és a rómaiaktól kapott privilégiumokra támaszkodva Délosz a térség nagy forgalmú kikötője, az áru- és rabszolga-kereskedelem központja lett. Kr.e. 88-ban Mithridátész ponduszi király a kisázsiai római provinciák leigázása után meghódította Görögország egy részét, és megtámadta a szigetet. A támadásnak majdnem a teljes lakóság, és az összes kincs áldozatául esett. Ezután a sziget lassan teljesen elnéptelenedett, a 2.században már csak kőbányának és birkalegelőnek használták. A régészeti feltárások az 1870-es években kezdődtek, és ma is tartanak.

Élmények, impressziók:

Hajónk az Afrodite express éjfél előtt érkezett Hora kikötőjébe. Sajnos a „gyerünkmárleszállunk” hangulatban, és mivel Tinos felől érkeztünk, nem tudtam maradéktalanul kiélvezni a kikötés, megérkezés örömeit, az esti kikötő látványát. Másnap szállásunk elől (a körforgalom mellett volt) letekintve a gerincről csodálatos látvány tárult elénk. Kis sikátorokon, vízfolyásokon keresztül mentünk a városba le. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy Horában ne térképpel hanem a hangulata szerint ösztönösen sétáljon.

Minden napszakban más a város hangulata, és helyenként is változik. Ha az ember a part felé megy, mindig a lejtős utcán menjen, ha föl a szálláshoz, akkor az emelkedőn. A kikötőkben mindig van egy-két inkább csak görögök által látogatott kafenion. Reggel ilyen helyre érdemes beülni. Ezeken a helyeken mindig jó a kávé, az élénk reggeli beszélgetés pedig feldobja a hangulatot. Este pedig sodródva az árral, ahol ép elkaptunk egy jó illatot, vagy látunk egy guszta falatot (és az ára is belefért a költségvetésbe) ott bekaptunk pár falatot.

A nappal más. Az a vidéké volt. A motorra felpattanva, fürdőruhát meg pár „nélkülözhetetlen cuccot” felpakolva elindultunk valahova. Mivel a szigeten a legnagyobb távolság 10,5 km, 15 percen belül bármerre mentünk, vizet találtunk. Egy kis pancsolás, ejtőzés, láblógatás és gyerünk tovább. Legtovább talán a Super paradice strandon voltunk, kb. 2,5 órát. Még a motokrossz mutatvány után elfolyt benzin miatti motortologatás is belefért a hangulatba. Ekkor láttam a legtöbbet a helyi emberek életéből. A kifordított kövekkel határolt, szinte teljesen terméketlen földek, a szabadon kószáló állatok látványa beépült abba az impresszióba mely bennem Mykonoszhoz társul. Bár ez a sziget a hetedik görög sziget amin megfordulok, még mindig a hatása alatt állok! Érdekes együttese a sznob, bulizós „turisták” kiszolgálására berendezkedett „legliberálisabb” szigetnek, és a hagyományos görög atmoszférának. Engem legjobban a hatalmas ingatlan beruházások aggaszottak. Mindenhol apartman építkezések, átadatlan hatalmas telepek, amik bár görög stílusúak, de –szerintem- az a vég.

Egy érdekes történet. Állítólag a 60-as évek hippi mozgalmai fedezték fel a két legszegényebb görög szigetet, Mykonost és Krétát. Később ezen konszolidálódott „lázadók” hitelkártyái lendítették fel ezeken a helyeken a turizmust.

Aki szereti a hajnalig tartó bulizást, az június közepe és augusztus vége közt menjen, aki nem, az ezen kívül. Október közepétől szeles.
Sajátos hangulata miatt mindenkinek tudom ajánlani! Jorgosszal (a Zeusossal) vitáztam egyszer, melyik legjobb görög sziget. Ő Mykonosra, én Krétára szavaztam.

2004.12.08.

Dagadt


Csatolmányok:
SV400155.jpg
SV400155.jpg [ 93.18 KB | Megtekintve 199 alkalommal. ]
2007. április 25. szerda, 22:05
Profil E-mail küldése
Régi tag
Régi tag
Avatar

Csatlakozott: 2006. május 22. hétfő, 13:00
Hozzászólások: 1523
Tartózkodási hely: Nagyréde
Hozzászólás 
Köszi Dagadt! Egy élmény volt ismét olvasni! Öröm az ürömben, hogy a lányod elköltözött, mert így odafértél a géphez! Keresgélj még rajta, hátha találsz hasonló érdekes dolgokat!? :D

_________________
“A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória.” (Albert Schweitzer)


2007. április 25. szerda, 22:41
Profil E-mail küldése
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó és 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség